Zaterdag 6 juli BuijtenLanddag

ALBRANDSWAARD – Zaterdag 6 juli opent de nieuwe burgemeester van Albrandswaard, Jolanda de Witte, de BuijtenLanddag. Tijdens deze dag, georganiseerd door de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard, stellen boeren en bewoners van 10.00 tot 17.00 uur hun erf en akkers open voor bezoekers. Ontdek hoe bijzonder de polders naast uw woonomgeving zijn. Voel je welkom in het Buijtenland van Rhoon.
De organisatie van de Buijtenlanddag ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard. Deze cultuurhistorische vereniging maakt deel uit van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon en blaast na 5 jaar stilte nieuw leven in de Polderdag. Daarbij is gekozen voor een nieuwe naam, passend bij de toekomstplannen van het gebied: de BuijtenLanddag.

Vroeger was er een plan om het Buijtenland van Rhoon te veranderen in ‘natte natuur’. Die plannen zijn van tafel. De prachtige polders blijven behouden en de plannen voor de toekomst zijn groots. 
De komende jaren vindt in het Buijtenland van Rhoon Nederlands grootste experiment met natuur-inclusieve landbouw plaats. Op steenworp afstand van Rotterdam laten de ‘Buijtenlanders’ zien hoe het anders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Het resultaat? Zeldzame weidevogels keren terug, akkerbloemen groeien in de randen, wilde bijen krijgen volop kans. Een cultuurhistorisch landschap waar iedereen welkom is. Voor een weidse blik, rust en natuurlijk de boodschappen direct bij de boer.
Er is op 6 juli veel te doen. Inspannend, ontspannend en steeds genietend! Alle activiteiten staan in het teken van het thema ‘Feest in de polders’.

De ‘Buijtenlanders’ zetten de deuren wagenwijd open. Iedereen is welkom voor een kijkje in de keuken van het boerenbedrijf. De boeren telen oer-Hollandse fruitrassen, vollegrondsgroenten, aardappelen, mais en pompoenen. Bijzonder zijn de minder bekende gewassen als veldbonen, lupine en zoete aardappelen. Meer interesse in levende have? Ga op visite bij de vrije uitloopkippen, paarden, melkkoeien en schapen.

De deelnemende boeren herken je aan de vlaggen bij de entree. Exacte adressen staan vermeld op www.vvpa.nl en www.buijtenland-van-rhoon.nl.

Op een aantal punten langs de route worden concerten gegeven. Zo treedt onder andere het orkest La Bona Futura uit Poortugaal op.

Wie meer wil weten over natuur-inclusief boeren, recreëren en de cultuurhistorie van de polders, is  welkom op de informatiemarkt in de Vlakkenburg (Essendijk 24 in Rhoon). Ook kun je vanaf hier op pad met een gids. Je loopt langs velden waar experimenten plaatsvinden met insecticide-vrij telen, flora-akkers en natuurvriendelijke gewassen als lupine, veldbonen en koolzaad.
Geschiedenis van de polders 
Al luisterend, proevend en kijkend ontdek je de rijke historie van deze polders. Wie het naadje van de kous wil weten, bezoekt de stand van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA) over de geschiedenis van de polders en de plannen om twee nieuwe molens in het gebied terug te brengen.

Op de Portlandhoeve herleven oude tijden met enkele historische tractoren en een foto expositie van de oudheidkamer. Ook stellen we deze dag de Pronkkamer van de boerderij open.

Beleef de polders wandelend, op de fiets, met paard en wagen
. Over de dijken, boerenerven, sloten en akkers zijn speciaal voor deze dag wandel- en fietsroutes uitgezet. Loop door de akkers en spring over een slootje. Beleef de polders van dichtbij en met de gewasborden in het veld, weet je precies wat er op het land staat. Voor de fietsliefhebbers is er ook een prachtige tocht uitgezet.

Kortom, er valt genoeg te beleven in het Buijtenland van Rhoon op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 17.00 uur. Het programma is doorlopend en te vinden op www.buijtenland-van-rhoon.nl of www.vvpa.nl.

(Visited 59 times, 1 visits today)