Word politiek actief in Albrandswaard

,,Wat is er mooier dan écht op kunnen komen voor wat jij belangrijk vindt in Albrandswaard?” Burgemeester Jolanda de Witte roept inwoners die overwegen de komende gemeenteraadsverkiezingen politiek actief te worden op de gratis cursus Politiek Actief te volgen. ,,Als je het verlangen hebt in onze gemeente dingen beter te maken voor de inwoners – op welk gebied dan ook – kun je in de politiek echt een verschil maken.”

In vijf avonden leert men in deze cursus meer over de gemeentelijke politiek en vaardigheden zoals debatteren. In het kort: wat is er nodig om een goede politicus te zijn?  ,,Het is belangrijk om goed te kunnen luisteren maar ook om een standpunt te kunnen verwoorden en onderbouwen. Het gaat om het wegen van belangen en de uitdaging is natuurlijk dat je het samen moet doen”, aldus De Witte.

De burgemeester vervolgt: ,,Onze gemeente kent veel mensen die vinden dat dingen beter kunnen. Zij willen graag een groene en duurzame  gemeente, of meer woningen of zich inzetten voor zorg. Het gaat om onderwerpen die alle inwoners (kunnen) raken. Dat maakt dat besluiten die worden gemaakt in de gemeenteraad zo belangrijk zijn. Met deze cursus hopen we dat meer mensen de politiek in willen om  het verschil te maken.”  

Om raadslid te kunnen worden in de gemeenteraad is het noodzakelijk om bij een politieke partij aangesloten te zijn. ,,Je moet goed kijken naar wat jij en de partijen belangrijk vinden. Let erop dat je een klik te voelt met een partij en de mensen met wie je het gaat doen”, aldus De Witte. ,,Je hoeft het niet 100 procent eens te zijn, maar de meeste punten moeten overeenkomen met jouw waarden en ideeën.”

De burgemeester vindt het belangrijk dat de Albrandswaardse gemeenteraad een afspiegeling van de samenleving mag zijn. ,,Want iedereen moet zich vertegenwoordigd voelen. Ik hoop dat inwoners bij zichzelf te rade gaan en zich afvragen ‘zou ik diegene kunnen zijn om die rol op me te nemen?’.”

De cursus wordt gehouden door ProDemos op de woensdagavonden 19 mei, 26 mei, 2 juni, 9 juni en 16 juni van 19.30 tot 22.00 uur.
Het is belangrijk dat de deelnemers alle avonden aanwezig zijn. Elke avond heeft een ander thema:

·        introductie en algemene staatsinrichting

·        actief in de politiek en de gemeente

·        invloed uitoefenen en de gereedschapskist van een raadslid

·        debattraining

·        gemeentefinanciën, de raadsvergadering en Q&A met de burgemeester

Interesse? Aanmelden kan tot en met 17 mei bij Eelco Groenenboom, de raadsgriffier van Albrandswaard, via griffie@albrandswaard.nl of 010-506 1100. Ook voor vragen over de cursus kunt u bij hem terecht. Groenenboom: ,,Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen meedoen en zien wat er voor nodig is om een goed raadslid te zijn maar ook de wens verwezenlijken om daar een aandeel in te hebben.”

(Visited 22 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *