Win boek “De bevrijding volgens ooggetuigen”

De provincie Zuid-Holland brengt het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ opnieuw onder de aandacht. Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de provincie het themajaar ‘Na 75 vrijheid’. Nu er steeds minder mensen zijn die de jaren van bezetting hebben meegemaakt, neemt het belang van de overlevering uit die tijd almaar toe. De provincie hecht veel waarde aan deze persoonlijke verhalen van mensen uit Zuid-Holland. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

In het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ staan 45 verhalen van Zuid-Hollanders die in 1945 de bevrijding hebben meegemaakt. Veel verhalen zijn al direct in 1945 opgetekend, in brieven aan familie of in dagboeken. Enkelen bevonden zich in 1945 niet in Zuid-Holland, maar in Duitsland of in Nederlands-Indië, en zetten daar hun bevindingen op papier. Zeven ooggetuigen gaven speciaal voor dit boek een interview over hun herinneringen. Zij kijken 75 jaar later terug op de meest bewogen periode uit hun leven. Alle verhalen bij elkaar geven een overzicht vanuit verschillende perspectieven: de jongste verteller was 7 jaar oud in 1945 en de oudste was toen al 71 jaar. Veel van deze persoonlijke verhalen zijn nog onbekend en worden met deze uitgave voor het eerst gepubliceerd.

Met het verstrijken van de jaren wordt de herinnering aan de bevrijding vager. Daarmee dreigen we ook te vergeten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Om onze vrijheid te blijven vieren is de provincie Zuid-Holland dit jaar opnieuw partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vanuit het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’ organiseren we samen verschillende activiteiten om de bevrijding en onze vrijheid te markeren. Zo vragen we jongeren om verhalen om nooit te vergeten te verzamelen, over oorlog en vrijheid, en deze te filmen en te delen. Graffiti-artiesten geven hun kijk op het thema op het Provinciehuis aan het Zuid-Hollandplein en er is een webpagina https://www.zuid-holland.nl/actueel/na75jaarvrijheid/ waarop verhalen te lezen en te beluisteren zijn en waarop je interviews en vlogs kunt lezen van mensen die hun verhaal over vrijheid delen. De publicatie van ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ maakt hier deel van uit.

U kunt nu kans maken op ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ door een e-mail te sturen naar na75jaarvrijheid@pzh.nl. Onder de inzendingen worden tien exemplaren verloot. U kunt tot 20 april mailen. Het boek is te koop, onder andere bij Erfgoedhuis www.erfgoedhuis.nl. Het kost €9,95 (exclusief verzending).

(Visited 183 times, 1 visits today)

3 reacties op “Win boek “De bevrijding volgens ooggetuigen””

  1. Het is zo belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden zeker in deze tijd waarin iedereen op sociaal media berichten voorbij komen die vewijzen naar de oorloog,Het is zo belangrijk dat het ophoud dit geroep en we ons allemaal weer bewust worden van wat er toen allemaal heeft afgespeeld zeker nu steeds meer mensen van toen niet meer leven.Verhalen uit hun mond mogen nooit verloren gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *