Werk je zolder af met deze tips 

Het afwerken van je zolder kan ruimte en nut toevoegen en de waarde van je huis verhogen, zolang het maar op de juiste manier wordt gedaan. Als je dit doet zonder de juiste planning of het naleven van de lokale bouwvoorschriften, kan dit de waarde van je huis zelfs verminderen of een verkoop vertragen. Hier zijn daarom enkele must-do-tips die je moet volgen bij het afwerken van je zolder. 

Plan een nieuwe trap en overloop 

Alleen al om dozen op zolder op te bergen heb je niet veel stahoogte of een grote overloop nodig. Maar zodra je van je zolder een woonruimte maakt, is het een heel ander plan. Je hebt een veel grotere zoldertrap en overloop nodig om meubels te huisvesten. De trap moet breed genoeg zijn voor een ladekast of bank, maar ook een overloop hebben die groot genoeg is om de bocht aan de bovenkant aan te kunnen.

Isoleer de ruimte 

Het is absoluut een must om je zolder te isoleren. Je hebt op dit vlak meerdere opties. Maak niet de fout om jezelf te beperken tot alleen glasvezelisolatie met een lage dichtheid en een kraftrug. Besteed wat tijd aan het bekijken van de nieuwere glasvezelisolatieproducten met hoge dichtheid, minerale wol en spuitschuim. Glasvezel met hoge dichtheid is de perfecte keuze voor gewelfde/kathedraalplafonds waar je een hoge R-waarde nodig hebt in holle ruimtes met een kleine diepte. Spuitschuim werkt ook goed voor plafonds en muren, en dat kun je zelf doen! Met de nieuwste doe-het-zelf-spuitschuimsets kun je zelfs professionele resultaten behalen zonder dure apparatuur. Denk ten slotte eens aan minerale wol voor muren: deze is bezig aan een comeback. 

Werk het gipsplaatplafond af

Een gipsplaatplafond is goedkoop maar saai. Deze optie wordt vaak gebruikt bij het afwerken van een zolder, maar eigenlijk moet je plafond vervolgens ook nog afgewerkt worden. Verander een typische zolderuitbreiding in iets dramatisch door simpelweg de plafondbehandeling een paar inkepingen te geven met natuurlijk hout, beadboardpanelen of tand- en groefpanelen. Zo ziet je plafond op zolder er al een stuk beter uit! 

Overweeg een dakkapel

We houden je niet voor de gek, het toevoegen van een dakkapel aan je zolderuitbreidingsplan zal ook de kosten aanzienlijk verhogen. Dat komt omdat ze structurele aanpassingen vereisen. Maar een zolderuitbraak is ook de meest kostenefficiënte manier om maximaal bruikbare ruimte te winnen. Bovendien is een dakkapel een geweldige manier om ramen toe te voegen, waardoor je meer natuurlijk licht en frisse lucht krijgt. Wees wel voorzichtig als je een dakkapel plaatst terwijl je op een telescoopladder staat, je wilt immers geen ongelukken! 

Verplaats de ventilatieopeningen

De kans is groot dat er ventilatieopeningen voor sanitair en badventilatoren door je zolder lopen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk moeten worden verplaatst om de ruimte vrij te maken. Dat kun je zelf doen, zolang je je maar houdt aan de bouwvoorschriften voor leiding- en kanaalafmetingen, helling en isolatie. Maar het verplaatsen van een kanaal van je cv-ketel is niet zo eenvoudig; je kunt hem niet zomaar naar de zijkant van de kamer dragen en vervolgens door het dak omhoog kantelen. Houd hier rekening mee! 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *