Weinig animo voor fulltime kantoorbaan

Nu slechts een op de tien medewerkers fulltime terug wil naar kantoor, een vijfde liever blijft thuiswerken en zeventig procent een tussenvorm wil, zouden werkgevers er verstandig aan doen om hierop te anticiperen. Dat stelt Yolanda van Dongen, teamcoach bij Van Dongen en Co.
 
“Onze hersenen zijn niet meer gewend aan alle prikkels en bovendien hebben we hele andere ervaringen opgedaan in de ongekende lockdown periode”, zegt Van Dongen. “Werk en privé zijn behoorlijk in elkaar overgelopen. Vragen als: hoe blijf je nu vitaal? Energiek? In balans?, zijn relevante vragen die werkgevers en werknemers zich zouden moeten stellen.”
 
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat één op de tien medewerkers fulltime terug wil naar het werk. Maar 20 procent blijft graag thuiswerken en maar liefst 70 procent kiest een tussenvorm. “Daarop zouden werkgevers moeten anticiperen”, stelt Yolanda van Dongen, teamcoach, coach persoonlijke ontwikkeling en auteur. “Ik zie nog te veel gestruggle. Zonde! Want als je nu investeert in je medewerker en inventariseert wat de wensen zijn, kun je veel ‘struggle’ voorkomen.”
 
Van Dongen roept werkgevers daarom op om medewerkers aan de tekentafel te zetten. “Laat hen bepalen hoe het ‘nieuwe normaal’ eruit kan zien. Waarop en vooral hoe willen teams samenwerken? Want dat blijft, hoewel in een andere vorm. Geef als leiding de kaders mee, faciliteer en laat medewerkers de hernieuwde samenwerking vormgeven. Alleen zo – dus in contact met elkaar – komt de organisatie tot een soepele samenwerking. Die is essentieel om bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen.” Want, zo stelt de teamcoach: “We gaan echt niet meer terug naar het oude normaal. Daar is te veel voor gebeurd! Anticipeer, wees er op tijd bij voor energieke en gemotiveerde medewerkers.”

(Visited 63 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *