Voordelen voor Nederlanders om te verhuizen naar België

ADVERTORIAL

Kun je maar geen woning vinden in Nederland? Bij onze zuiderburen liggen de prijzen van huizen en bouwgrond over het algemeen lager. De overstap naar België is zo’n vreemde niet, het is natuurlijk ook betrekkelijk dichtbij. We noemen een aantal voordelen waardoor je het bekende liedje van Het Goede Doel in de praktijk brengt, sterker nog: niet langer twijfelt over België.

Veel is hetzelfde

Klimaat en taal zijn vrijwel hetzelfde, dus wonen in Vlaanderen voelt niet helemaal als emigreren. Ook hier heb je specialisten nodig voor bepaalde klussen. Bijvoorbeeld een slotenmaker die al het hang- en sluitwerk naloopt en je huis beschermt tegen inbrekers (die hier helaas ook actief zijn). Soms gebruiken ze andere termen voor beroepen – in Nederland is klankman Pascal van Reizen Waes intussen de beroemdste Vlaamse geluidsman – maar gelukkig heet een slotenmaker in België ook een slotenmaker.

Beter onderwijs

Het onderwijs wordt alom hoger aangeschreven dan dat van Nederland. Denk je dus aan kinderen, dan weet je dat ze zich beter ontwikkelen en dat vertaalt zich later vanzelfsprekend naar de arbeidsmarkt. En er is op scholen veel aandacht voor cultuur.

Culturele voorsprong op Nederland, vooral op muzikaal gebied

Niet alleen het taaltje is ‘zo zacht’, zoals Henk Westbroek in zijn hit zingt, ook de omgang is wat vriendelijker. De typisch Nederlandse directheid ga je er niet zo snel missen. Maar wat vooral al decennialang opvalt is de voorsprong op muzikaal gebied. Met name de scene van de toch al artistieke stad Antwerpen – denk aan de modecultuur – bracht eigenzinnige, wereldberoemde groepen voort zoals dEUS en K’s Choice. In veel steden is de architectuur ook net iets sierlijker dan in Nederland.

Kosten auto ook lager

Tot slot de al genoemde woonkosten. Vastgoed en kavels kosten minder, net als die andere grote uitgave: de auto. De kosten van boodschappen doen en uitgaan zijn vergelijkbaar. Bovendien zijn er veel bekende Nederlandse ketens die je een vertrouwd gevoel geven. “Ik stond zelfs in dubio, maar ik nam geen enkel risico”, die zin zing je nog steeds als je naar het land van de Rode Duivels, heerlijke frieten en Pieter Paul Rubens emigreert.

Kleine maar logische stap

In een land dat direct aan Nederland grenst zijn de verschillen al met al goed merkbaar. Binnen enkele uurtjes ben je terug om vrienden en familie te zien, maar ga er maar van uit dat zij ook regelmatig jouw kant op zullen komen. Het is emigreren op papier, maar in de praktijk een kleine en wellicht voor jou logische stap.

(Visited 118 times, 6 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.