Testen met “drone service” vanuit Rhoon

Afgelopen week is de eerst testvlucht van de medical drone service uitgevoerd vanaf een weiland van De Buytenhof. De komende maanden voert het samenwerkingsverband Medical Drone Service een aantal vliegtesten tussen Rhoon en Oud-Beijerland uit met een medische drone. Medical Drone Service is een initiatief van ANWB en PostNL. De gezamenlijke ambitie is om door inzet van innovatieve mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan het toegankelijk en beschikbaar houden van de zorg voor heel Nederland.
 
Binnen het initiatief wordt met diverse partners onderzocht welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats. Hierbij zijn zorgpartners betrokken zoals het Erasmus MC en Sanquin. Zowel ErasmusMC als de bloedbank Sanquin hebben een toekomstscenario geschetst waarbij er een droneservice is van en naar het ErasmusMC richting Zeeland voor het (spoed)transport van onder meer bloed, samples en medicatie. Om structureel toe te werken naar dat scenario is er in 2020 een uitgebreid testtraject van start gegaan waarbij er veel ervaring is opgedaan met het vliegen van drones over langere afstanden in een gecontroleerd gebied.
 
De vliegtesten tussen Rhoon en Oud-Beijerland zijn een volgende stap in de realisatie van deze dronedienst. Tijdens deze vluchten worden de vliegprocedures getest die nodig zijn om in het gecontroleerde luchtruim van het vliegveld Rotterdam the Hague Airport te vliegen. De vluchten worden dan ook in nauw overleg met de Luchtverkeersleiding Nederland uitgevoerd, die in dit gebied verantwoordelijk is voor de controle van het luchtruim. Ook zijn alle benodigde ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Tijdens deze testvluchten worden er nog geen medische goederen vervoerd. 
 
De ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, voert de vliegoperatie uit. De drone heeft een spanwijdte van 2,5 meter, is elektrisch aangedreven en geluidsarm. Aan de uitvoering van de dronevluchten zijn strikte veiligheidseisen verbonden om de veiligheid op de grond en in de lucht te waarborgen. Als er bijvoorbeeld een traumahelikopter over de trajectroute vliegt, blijft de drone aan de grond. 

(Visited 224 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *