RTV Albrandswaard voor Rhoon, Poortugaal & Portland!

Lokaal Nieuws

Leo Fijen opent Expositie Hedendaagse Iconen Dorpskerk Poortugaal


POORTUGAAL - In de Dorpskerk van Poortugaal wordt vanaf zaterdag 9 maart 2019 t/m Pasen april 2019 een expositie georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting van de gezamenlijke kerken te Rhoon en Poortugaal, waarin u moderne kunstwerken met Bijbelse voorstellingen van glasmozaïek kunt bewonderen.

De expositie wordt feestelijk geopend om 14.30 uur door Leo Fijen, werkzaam bij KRO/NCRV, directeur van uitgeverij Adveniat en programmamaker van o.a. de kloosterseries. Hij zal kort ingaan op de vraag: Wat kunnen hedendaagse iconen van Bijbelse voorstellingen betekenen voor ons eigen leven? Kunnen zij bijdragen in de speurtocht naar de heilige stilte in ons zelf?

U bent van harte welkom. De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Elke zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur is de dorpskerk open tot en met tweede Paasdag 22 april.  Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard.

De iconen zijn gemaakt door Anne - Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar. Zij ontwerpt en maakt antependia, wandkleden, stola’s en glasapplique’s voor  kerken en stiltehoeken.

Deze uitgebeelde Bijbelse verhalen worden ook wel iconen genoemd en zijn ‘Vensters op de hemel’ of ‘Ladders naar de eeuwigheid’. Bij een icoon gaat het nooit om de afbeelding zelf of om deze te aanbidden. De symbolische afbeelding nodigt uit om door de icoon heen te kijken naar het beeld er achter van God, Jezus, en Maria of het Bijbelverhaal. U kunt dan rustig in stilte bij de afbeelding kijken.

Er is soms weerstand tegen iconen in de protestante traditie omdat wordt gedacht dat iconen worden aanbeden en verheerlijkt. Toch is dat niet waar het bij iconen over gaat…………Iconen scheppen ruimte voor verstilling en gebed om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren.

Zij heeft inmiddels 26 kunstwerken bij verhalen uit de Bijbel gemaakt. Ook de Weg naar het kruis, die Jezus maakt, de Opstanding, Hemelvaart en Pinksteren zijn te bewonderen.

Anne - Marie van der Wilt houdt een lezing op woensdagavond 27 maart om 20.15 uur in de Dorpskerk te Poortugaal. De lezing gaat over de inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie


0
0
0
s2smodern

  De Tip Top Schijf is van Thomas Acda met Geld, Mooie Vrouw.

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Luister mee!

Albrandswaardse Top 25

Amber Alert

Advertentie:

RTV Albrandswaard, trotse mediapartner van sc WCR, vv Rhoon, PSV Poortugaal

Youtube

RTV Albrandswaard op Youtube

Twitter @RTVAlbr

RTV Albrandswaard op twitter

Facebook

RTV Albrandswaard op facebook

Onze frequenties

Radio


107.1 FM ether
99.0 Mhz kabel

TV


28+ analoog
12 digitaal (Caiway)

Dichtbij, Altijd en Overal!