Schrijfster Nelleke van der Schee in ‘Steevast op Zondag’.

ALBRANDSWAARD – NELLEKE VAN DER SCHEE, geboren in Rotterdam, maar opgegroeid in Rhoon en opgeleid aan de Erasmus Universiteit  is zondag 13 oktober a.s. te gast in het radio- info programma ‘Steevast op Zondag’.

In het tweede ( 13.00-14.00 uur praat radiopresentator Jan Jongerius met deze schrijfster over haar debuutroman  “Verbrand Verleden.” Een boeiend verhaal over een zoektocht naar het verleden en de identiteit van mensen, die ontredderd waren na het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Maar ook over liefde voor een moeder en over verzet en verlies wordt verhaald in deze roman. Een zoektocht die zich afspeelt in Rotterdam, maar ook in het Westland. Hoe kwam NELLEKE op dit idee en wat waren haar drijfveren om dit boek te schrijven ?? Vragen, die een antwoord krijgen in ‘Steevast op Zondag’.

Schrijfster Nelleke van der Schee: ‘Een goede roman moet vier aspecten bezitten: een spanningsboog, een hoofdpersoon die op het eind niet meer dezelfde persoon is als aan het begin, een vlotte schrijfstijl en diepgang zonder ‘zwaar’ te worden’

Nelleke van der Schee (Rhoon, 1967) schreef haar debuutroman Verbrand Verleden. ‘Een Rotterdamse roman over het bombardement, verzet en verlies en de liefde van een dochter voor haar moeder.’

Met twinkelende ogen vertelt Nelleke hoe haar roman tot stand is gekomen: ‘Een strakke hoofdstukplanning met inhoudsbepaling zou me hebben beperkt in het organisch laten groeien van de tekst, in samenspraak met de hoofdpersoon. Zelf bekwaamde ik me ook meer in het schrijven, waardoor ik na zo’n honderdvijftig pagina’s geschreven te hebben, de eerste zestig weg heb moeten gooien. De teksten en dialogen ontstaan intuïtief door een samenwerking tussen mijn hart en hoofd.’

Rotterdam is het decor waartegen Verbrand Verleden zich afspeelt. Is het niet het zoveelste verhaal over de Tweede Wereldoorlog?

‘Het antisemitisme speelt weer een grote rol en ik wilde helder maken waar dit vandaan komt. Dat er heden ten dage nog steeds in het Improperia of Gods Beklag – dat gezongen wordt op Goede Vrijdag – het verwijt jegens de Joden is opgenomen over de kruisiging van Christus tweeduizend jaar geleden, vind ik niet meer van deze tijd.

De huidige, verharde discussie over het geloof gaat volgens mij meer over cultuurverschillen; gewoonten en gebruiken, religie, eetgewoonten, noem maar op. In het Denemarken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heerste er een lutheraans, gematigde christelijke cultuur met als credo ‘eerst mens, dan christen’, waardoor 99% van de Joden waren geholpen te vluchten dan wel onder te duiken. In het levensbeschouwelijk verzuilde Nederland was en ís die eensgezindheid moeilijk te bereiken. Misschien zouden we niet moeten praten over verschillen in religie maar over verschillen in cultuur.
De hoofdlijnen van mijn roman zijn fictie met hier en daar een vrolijke noot. Het kampverleden van mijn vader en zijn onderduikperiode op de Berenplaat tegenover Poortugaal heb ik als eerbetoon aan mijn vader kunnen optekenen. Ik hou van een positief verhaal.’

Heb je al een idee voor je tweede roman?
‘Mijn tweede roman speelt zich voor een groot gedeelte in het buitenland af, hetgeen research lastiger maakt. Mijn moeder, die drie jaar geleden is overleden, heeft de Watersnoodramp meegemaakt samen met haar neef uit Oostvoorne, toen zij samen op bezoek gingen bij familie in Ooltgensplaat. Mijn hoofdpersoon probeer ik daar te plaatsen en in Rotterdam; een flinke puzzel met verhaallijnen en research. Heerlijk!’, besluit ze lachend.

Fotografie: Marc van der Veen

In het eerste ( 12.00-13.00) uur is er aandacht voor de actualiteit uit de regio en de komende evenementen. Met een keuze van diverse muziekstijlen tussen de nieuws en gesprek blokjes door is het goed luisteren via het internet www.rtvalbrandswaard.com, in de ether FM.107.1 en op de kabel van Albrandswaard (radio) Mhz 99.0Mhz en(tv) 28+ analoog en 12 digitaal ( Caiway). De herhaling van het programma is te horen op zondagavond van 22.00-24.00 uur.

Gast voor de volgende week : ANJA BRAND : Stadsgids van Rotterdam met vele mooie verhalen. Over een vissersdorp wat uitgroeide tot wereldhavenstad.

(Visited 454 times, 1 visits today)