Overhandiging document ‘Het recht van Wapenverlening’ Kasteel van Rhoon

Onlangs heeft de Stichting Kasteel van Rhoon een uniek document geschonken gekregen, namelijk het recht van wapenverlening. Als lid van de Commissie Archief nam Arie Fakkert het document in ontvangst, samen met voorzitter Karel van der Woude en gids Aart Muizer.
Als lid van de Commissie Archief nam Arie Fakkert het document in ontvangst, samen met voorzitter Karel van der Woude en gids Aart Muizer

Dit recht van Wapenverlening werd in 1833 door koning Willem l verleend aan Anthony van Hoboken, Heer van Rhoon en Pendrecht. Het wapenrecht is in de heraldiek het recht om een wapen te voeren. Men kon dit recht verkrijgen door verovering, doordat de vorst het verleende en bij adelverheffing. De eenvoudigste manier was door vererving van voorouders.

Het voeren van een familiewapen is in Nederland vrij voor elke burger. Het is nooit een exclusief recht voor de adel geweest. Het enige exclusieve recht voor de adel is het voeren van het bij koninklijk besluit vastgestelde familiewapen.

Als reder en koopman koos Anthony van Hoboken voor de afbeelding van een zeilschip voor zijn familiewapen. Zijn nazaat Toon van Hoboken(1937), die in Zűrich woont, heeft besloten het document aan de Stichting Kasteel van Rhoon te schenken. Zijn vriend Willem Hosang was bereid om dit te verzorgen en het document fysiek te overhandigen aan de delegatie van het Kasteel.

Tijdens een rondleiding door het gebouw werd natuurlijk even stilgestaan bij een portret van Anthony van Hoboken

(Visited 29 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *