Nieuwe dagbesteding Stichting Capabel

Stichting Capabel start in maart 2021 met een afwisselende, betekenisvolle en uitdagende dagbesteding op een buitengewone plek in Poortugaal. Op het groene terrein van Abel. Grand café restaurant is straks per dag plaats voor zes tot acht jongvolwassenen met een verstandelijke beperking die zin hebben om hier aan de slag te gaan. Stichting Capabel is een initiatief van Remco Abel en Ellen Visser.

Ellen Visser (49) werkte op verschillende scholen in Rotterdam en de afgelopen vijf jaar als docent in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Ze werd daar geraakt door de puurheid en gedrevenheid van jonge mensen met een verstandelijke beperking. “Maar ik besefte des te meer dat er pas stappen gezet kunnen worden wanneer iemand zich veilig voelt en gezien, dat oprechte persoonlijke aandacht een wereld van verschil maakt. Om deze reden startte ik begin dit jaar met PACT, waar ik individuele en kleinschalige zorg en begeleiding bied vanuit mijn eigen huis.”

Naast PACT was Ellen op zoek naar een inspirerende locatie in de buurt voor waardevolle dagbesteding in groepsverband. Uit gesprekken met ouders blijkt dat hier behoefte aan is. Er zijn prachtige initiatieven in de regio, maar daar kan helaas niet iedereen terecht. Veel jongeren staan nog op een wachtlijst. Toen zij Remco Abel het plan voor Capabel voorlegde, was hij direct enthousiast. “We spraken over sociaal ondernemen, zijn rol in de gemeenschap en de warmte die hij de afgelopen jaren terug heeft gekregen vanuit de omgeving. Abel is een icoon in de wijde omtrek en met o.a. Abel. Grand café restaurant, de Pitch&Putt, het klimbos en Tasman biedt het terrein legio mogelijkheden voor deze bijzondere doelgroep. Ik vind het heel inspirerend dat Remco juist in deze tijd zijn deuren opent voor Capabel.“

“We willen jongvolwassenen met een verstandelijke beperking een mooie kans bieden om gewaardeerd werk te doen, zichzelf verder te ontwikkelen en een wezenlijk onderdeel te zijn van de gemeenschap. Bij Abel is dat fantastisch te realiseren.”

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de vormgeving van de stichting en de invulling van het dagprogramma. Jongvolwassenen kunnen hier straks vanuit het PGB aan het werk met hun eigen doelen. Het groepsgevoel wordt naast de persoonlijke ontwikkeling ook erg belangrijk gevonden. Vanuit de gezellige huiskamer van Capabel, in het huis direct naast het restaurant, wordt daarom ’s ochtends gezamenlijk gestart. Vervolgens gaan alle ‘samenwerkers’, zoals de deelnemers worden genoemd met een begeleider naar een activiteit. Zo kan het ene team bezig zijn met sinaasappels persen en koekjes bakken en houdt een ander zich bezig met het vullen van de golftassen. Door de grote variatie en de vele mogelijkheden gaat iedereen aan het einde van de dag met een goed gevoel naar huis.

(Visited 228 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *