Meer pinautomaten voor visueel beperkten

Op 860 plekken in Nederland kunnen mensen met een visuele beperking inmiddels zonder hulp van anderen geld opnemen. Het nieuwste pinautomaat van Geldmaat geeft namelijk met een robotstem instructies aan blinden en slechtzienden.

Gebruikers kunnen hun eigen oor- of koptelefoon op het sprekende automaat aansluiten. Ook voor analfabeten zijn de automaten een uitkomst. De Oogvereniging, de patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening, heeft geholpen bij de ontwikkeling van de automaten. Zo heeft het apparaat ook een goed contrasterend scherm gekregen.

In Nederland zijn er zo’n 300 tot 350 duizend mensen met een visuele beperking. Voorheen moesten gebruikers het scherm van de geldautomaat uit hun hoofd kennen om te kunnen pinnen. Sinds 2019 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor de geldautomaten van hun samenwerkingsverband Geldmaat. Het gaat daarbij om de pinautomaten met de dikke gele band eromheen.

Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer tweeduizend geldmaten met spraakfunctie verspreid over heel Nederland. Via de locatiewijzer van Geldmaat zijn alle sprekende apparaten te vinden. Het zijn niet de eerste sprekende geldautomaten. De Rabobank introduceerde al in 2008 een sprekende automaat, die was uitgerust met de hoorn van een telefoon.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *