Kijvelanden intern niet op orde tijdens gijzeling

Vandaag zijn de uitkomsten gepubliceerd van het onderzoek van de inspectie van Justitie en Veiligheid naar de ontsnapping van twee patiënten uit Fivoor-locatie FPC de Kijvelanden in maart dit jaar.

Uit het rapport blijkt dat voorafgaand aan het incident verschillende interne factoren binnen de kliniek de gijzeling en ontvluchting mogelijk hebben gemaakt. Fivoor heeft in een factsheet de verbetermaatregelen naar aanleiding van de gijzeling en ontvluchting op een rij gezet.

Een gebrekkige uitvoering van de toegangscontrole en het slechte functioneren van het team op de afdeling van extreem vluchtgevaarlijke tbs’ers maakten het Dennie M. (37) en Tony van H. (53) mogelijk een personeelslid te gijzelen en vervolgens te ontsnappen. Dat is één van de belangrijkste conclusies na het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Jolanda de Witte, burgemeester van Albrandswaard, is blij dat de omstandigheden rondom de gijzeling en ontsnapping grondig zijn onderzocht en dat de verbetermaatregelen door Fivoor voortvarend worden opgepakt: “De ontsnapping heeft grote impact gehad op omwonenden. Het is van het grootste belang dat blijvend wordt geïnvesteerd in de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de omwonenden. Fivoor heeft hierin samen met Antes een eerste stap gezet bij het introduceren van de sms-dienst voor omwonenden. Wij rekenen op Fivoor en Antes om verdere stappen te zetten en hierin samen met omwonenden, politie en de gemeente op te blijven trekken. Tevens zullen wij als gemeente in ons overleg met Fivoor het belang blijven benadrukken dat de ingezette maatregelen ook effectief zijn. Immers we willen allemaal dat zo iets niet meer gebeurt.“

(Visited 34 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *