Jongeren bouwen aan democratie en hun (fictieve) stad

Albrandswaard – In wat voor stad zou je willen wonen? En wat heb je allemaal nodig? Bedrijven, groen, een ziekenhuis, speeltoestellen… De leerlingen van alle groepen 8 in Albrandswaard doen dit jaar mee met het spel Democracity. Door samen een (fictieve) stad te bouwen, leren zij de basis van een democratische samenleving.

De raadzaal in het Huis van Albrandswaard is deze en volgende week het decor voor Democracity. De stad staat in het midden van de raadzaal en bestaat in het begin alleen uit huizen. Aan de leerlingen de taak een volwaardige stad te bouwen met een gegeven budget. Hiervoor richten zij politieke partijen op en nemen plaats op de stoelen van de gemeenteraad. Waar willen zij hun geld aan uitgeven? Wat vinden zij belangrijk voor hun stad?

Het doel is niet alleen het bouwen van een stad, maar juist door middel van overleg en argumenten over en weer tot besluiten te komen. Precies hoe het werkt in een democratische samenleving.

Burgemeester Jolanda de Witte was aanwezig bij de eerste vergadering op maandag 26 februari met leerlingen van de Don Bosco school. De kinderen stelden vooraf allerlei vragen aan de burgemeester. Hoe het is om burgemeester te zijn, of het altijd leuk is, of ze de keten altijd draagt, of ze nog lang burgemeester wil zijn en nog veel meer…

Nog tot en met 8 maart bezoeken leerlingen van de groepen 8 de raadzaal om Democracity te spelen. De burgemeester en wethouders wisselen elkaar af bij de vergaderingen af om mee te helpen of vragen te beantwoorden. Ook zijn er elke keer raadsleden om mee te helpen bij het spel.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *