Holocaustmonument Levenslicht

Albrandswaard – Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Ook in Albrandswaard worden de Holocaustslachtoffers herdacht.

Van 22 januari tot en met 1 februari is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien naast de Dorpskerk Rhoon. Burgemeester Jolanda de Witte ontsteekt op woensdag 22 januari om 15.30 uur het licht. Zij doet dit in aanwezigheid van het college van burgemeester en wethouders. Iedereen is welkom om bij dit moment aanwezig te zijn.

Het monument bestaat uit lichtgevende stenen en maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.
Monument
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk.

Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de deelnemende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Nederland gemist wordt.

Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogsmonument en is er tijdelijk. Iedereen kan tot en met 1 februari dagelijks naar de stenen bij de Dorpskerk Rhoon toe en herdenken. Omdat het lichtgevende stenen zijn, komt Levenslicht het beste tot zijn recht in het donker.

(Visited 82 times, 1 visits today)