Gemeente zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

De gemeente Albrandswaard zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Burgemeester Jolanda de Witte en wethouder Mieke van Ginkel hesen woensdag 25 november de oranje vlag om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

,,Het is een serieus probleem, waarvan we moeten beseffen dat het ook hier om de hoek gebeurt”, reageert wethouder Mieke van Ginkel. ,,Ook in onze regio zijn er dagelijks vrouwen en meisjes, die te maken krijgen met geweld. Het is belangrijk dit onder de aandacht te brengen en alles te doen om het een halt toe te roepen.”
Burgemeester de Witte: “Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland gaat het om ongeveer 45 procent van de vrouwen en meisjes. Dat is onacceptabel. Met deze campagne vragen we hier aandacht voor en roepen inwoners van Albrandswaard op: let op elkaar en maakt u zich zorgen, kom dan in actie. Bel Veilig Thuis, het wijkteam of de gemeente! ”

25 november is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Burgemeester De Witte: “Ik keur alle vormen van geweld af. Vandaag gaat de aandacht naar geweld tegen vrouwen, maar ik vind het belangrijk om te onderstrepen dat geweld nooit goed is, in geen enkele situatie!”

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of object of de oranje vlag hijsen op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Momenteel meldt slechts 10 procent van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, en zijn vaak al vele geweldsincidenten gebeurd voor dit gebeurt. De gemeente Albrandswaard wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

Heeft u als vrouw of meisje te maken met geweld? Of heeft u het vermoeden dat iemand in uw omgeving dat heeft? U kunt dan contact opnemen met Veilig Thuis Rotterdam (24 uur per dag, zeven dagen in de week) via 0800-2000.
Ook is het mogelijk om contact op te nemen met het Wijkteam, te bereiken via Vraagwijzer (maandag t/m donderdag van 9 tot 15 uur en vrijdag van 9 tot 12 uur) 010- 501 12 22 of via de gemeente Albrandswaard (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17 uur) 010- 506 11 11.

Meer informatie over de Orange the World campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *