Gemaal Kerkstraat wordt gerenoveerd

De geur rondom het gemaal aan de Kerkstraat van Poortugaal is vanaf volgend jaar nog minder. Het college van burgemeester en wethouders besloot dinsdag 8 september tot renovatie van het gemaal. Een van de primaire doelen van de renovatie is zorgen dat de rioleringslucht, die bij tijd en wijlen rondom het gemaal te ruiken is, tot een minimum wordt beperkt.

Het gemaal aan de Kerkstraat voert het afvalwater van de kernen Poortugaal en Rhoon en van de omliggende buitengebieden af naar de rioolwaterzuivering in Hoogvliet.

Het gemaal stamt uit 1981 en is sterk verouderd. In de loop van de jaren zijn onder andere de pompen vervangen, is er een elektrische aanpassing geweest en zijn de persleidingen aangepakt.

Met de renovatie wordt het complete gemaal aangepakt. Zo worden er toeren geregelde pompen geplaatst met een hoger rendement die zorgen voor een lager energieverbruik. De automatische besturing van het gemaal wordt uitgerust met de nieuwste technieken. De ondergrondse kelder waar het rioolwater in binnenkomt wordt volledig gerenoveerd en hier wordt een speciaal stankfilter op geplaatst. Ook hier is gedacht aan duurzaamheid; het materiaal wat zich in de filters bevindt wordt na gebruik niet vernietigd, maar gerecycled.

Het uiterlijk van het gemaal wordt gepimpt. Wethouder Martijn Heezen: ,,We willen dat het gemaal meer in de wijk past.” Daarom gaat de schoorsteen eraf en wordt de gevel opgeknapt. Ook worden de beplanting, de bestrating en het hekwerk volledig vernieuwd. Aan de achterkant, grenzend aan de parkeerplaats, komt een extra ingang. Op die manier kunnen werkzaamheden worden uitgevoerd zonder verkeersoverlast te veroorzaken aan de Kerkstraat.

De renovatie start aan het einde van het jaar en zal eind maart 2021 klaar zijn. Voorafgaand aan de werkzaamheden is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Na voltooiing volgt tevens nog een evaluatie met de omwonenden.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *