Eilanden Expresse Rotterdam – Hellevoetsluis 1954

Sinds kort heeft Bas Romeijn uit Barendrecht de beschikking over het filmarchief van het Rotterdams Smalfilm Liga lid Joop Stolk waaruit hij nu de eerste film op zijn website heeft gepubliceerd.

Eilanden Expresse 1954 is een leuke gespeelde documentaire over een reis per stoomtram van de RTM van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Het openbaar vervoer van toen. Met opnames van in en bij de tram en de stations Rosestraat in Rotterdam, Rhoon en Spijkenisse.

De film gaat over de oude stoomtram van Rotterdam-Zuid naar Hellevoetsluis. Voor die tijd was de opzet vernieuwend en de toegepaste techniek door Joop Stolk innovatief te noemen. Nieuw was de vorm van de gespeelde documentaire, terwijl het gekoppelde systeem van projector en bandrecorder voor die tijd een technisch hoogstandje was. Bij de landelijke manifestatie van de NOVA in 1955, wint de documentaire van Jan Harmsma, Joop Stolk en Aad den Besten de eerste prijs in de hoofdklasse.

Hoe de taken van de makers en de spelers van de film verdeeld waren is niet precies bekend, maar van Joop Stolk is bekend dat hij tevens de conducteur in de film speelt.

Kijk hier voor meer films op de website van Bas Romeijn: https://basromeijnfilms.blogspot.com/

(Visited 227 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *