Fietsen voor aandacht mentale gezondheid

Vrijdag 7 mei om 19:00 uur stappen Rotterdamse jongeren op de fiets om aandacht te vragen voor de toenemende (geestelijke) problematiek en voor een solidair beleid. “Even volhouden” is veranderd is een uitzichtloze situatie waarin wij keer op keer teleurgesteld worden. Tijd voor verandering. Laten we in 2021 streven naar een beleid dat solidair is met iedereen.

Op 7 en 8 mei fietsen in totaal twaalf steden mee met deze speciale editie van ‘Fiets voor je Leven’. Van Utrecht tot Enkhuizen en van Eindhoven tot Leeuwarden. In elke stad stappen honderden jongeren op de fiets om van zich te laten horen. Alles gaat in samenspraak met de gemeenten. 

Jongeren zijn sinds het begin van de coronacrisis steeds minder happy. Sterker nog: jeugd-ggz instellingen overstromen en de crisislijn kreeg het afgelopen halfjaar 30 tot 60 procent meer belletjes van jonge mensen die het leven niet meer zien zitten of kampen met een ernstige eetstoornis. Grote groepen vereenzamen en kampen met depressie.

Het huidige beleid zorgt ervoor dat er veel nieuwe problemen op de loer liggen: enorme stagetekorten, minder perspectief op een baan, oplopende studieschulden, eenzaamheid en depressie. Al ruim een jaar horen we “het is maar een jaar”, “het is maar een feestje”, “er zijn ergere dingen”. Maar ondertussen biedt de situatie steeds minder uitzicht en perspectief. Voor veel jongeren is deze onzekerheid ondraaglijk.

Fiets voor je Leven laat op 7 mei in Rotterdam een positief geluid horen om aandacht te vragen voor de positie van jongeren in deze crisis. Want nu we weten dat het virus nog wel even onder ons is, is het écht tijd om na te denken in oplossingen.

Inspiratie voor deze fietsrave is opgedaan n.a.v. eerdere events in Liverpool en Berlijn. Op de dag zelf zorgen vijftien vrijwilligers ervoor dat er +/- 200/250 stippen staan om de anderhalve meter te waarborgen. Ook voorzien zij de deelnemers van instructies om de verkeersveiligheid en maatregelen in acht te nemen. Meer informatie over deze fietsdemonstratie, zoals het startpunt, volgt in het Facebook evenementFietsrave Rotterdam

(Visited 25 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *