Ensemble ‘Bach Plus’ 18 juni in Dorpskerk van Rhoon

De Stichting Klassiek in Rhoon organiseert zaterdag 18 juni weer een concert in de Dorpskerk van Rhoon met het befaamde ensemble BachPlus o.l.v. Bart Naessens.  De “special guest” van deze avond is de wereldberoemde bas Peter Kooij.  Op het programma staan twee van de mooiste cantates die Bach heeft geschreven: Ich habe genug (BWV 82) en Der Friede sei met dir (BWV 158).

De aanvang is 20.15 uur en kaarten à € 20 zijn verkrijgbaar via de website www.klassiekinrhoon.nl

Elk seizoen nodigt BachPlus een Bachuitvoerder met wereldfaam uit, iets waar publiek én musici steeds gretig naar uitkijken. Na o.m. Jos van Veldhoven en Sigiswald Kuijken vereert de Nederlandse bas Peter Kooij, bekend als “huisbas” van Philippe Herreweghe, ons met zijn medewerking.

Special Guest Peter Kooij koos voor twee solocantaten die tot de beroemdste en mooiste behoren die Bach ooit schreef. “Ich habe genung” BWV 82 en “Der Friede sei mit dir” BWV 158. De beide cantaten drukken op een aangrijpende wijze de levensmoeheid en Todessehnsucht uit van de oude Simeon die hoopt om nog voor zijn dood zijn Verlosser te mogen aanschouwen.

De klaagzang van de hobosolo waarmee Cantate “Ich habe genung” begint gaat recht naar het hart van elke toehoorder. Toch overwint uiteindelijk de vreugde waarmee de getormenteerde ziel uitkijkt naar een hemels leven na de dood. De cantate “Der Friede sei mit dir” fixeert op het contrast tussen het aardse leed van oorlog, strijd en zelfzucht en de opperste hemelse rust die de ware gelovige te wachten staat.

BachPlus

Bach Plus

Het barokensemble BachPlus werd opgericht in 2010. De voorbije tien jaar waren opmerkelijk: BachPlus trad op in concertreeksen in Brugge, Aalst en Aardenburg (NL) en bracht tientallen concerten in de grotere Vlaamse steden en occasioneel ook in het buitenland. In deze concerten stonden werken van Johann Sebastian Bach centraal. Bachs cantates vormden de ruggengraat van de programmering maar ook de grotere werken van Bach, zoals het Magnificat, de Johannes- en Mattheuspassie en de Hohe Messe werden uitgevoerd.

BachPlus houdt ervan cantaten van Bach te flankeren en te confronteren met werken van Bachs tijdgenoten of voorlopers. Dat leidt vaak tot verhelderende artistieke inzichten en uitvoeringen. Deze programmatorische insteek komt ook tot uiting in de drie cd’s die BachPlus inmiddels opnam. De cd’s, op het label Et’cetera en Evil Penguin, werden in Vlaanderen maar ook internationaal geroemd voor hun artistieke kwaliteit en verbredende programmakeuze.

Ook de grotere concertpodia in Vlaanderen (Concertgebouw Brugge, Amuz Antwerpen, Festival Van Vlaanderen Gent..) merkten BachPlus op. In 2019 imponeerde BachPlus op Klara’s “Iedereen klassiek” in het Concertgebouw in Brugge met twee enthousiast onthaalde concerten. In de wandelgangen werd het ensemble door concertgangers als “Vlaanderens best bewaarde muzikale geheim” genoemd en geroemd.

De musici van BachPlus, allen gepokt en gemazeld door hun activiteiten in de gerenommeerde barokensemble, delen hun enthousiasme voor het geniale, alles overstijgende en steeds weer verrassende oeuvre van Bach. Onder de bezielende leiding van Klara Musicus van het jaar Bart Naessens repeteert en concerteert men uiterst professioneel maar in een warme, vriendschappelijke sfeer waarin iedereen open staat voor artistieke inbreng en ervaringen van mede-musici. Misschien is het wel deze artistieke openheid die BachPlus onderscheidt van andere ensembles en het bijwonen van hun concerten tot een intense beleving maakt.


Peter Kooij

Peter Kooij

Peter Kooij begon zijn muzikale carrière op zesjarige leeftijd als jongenssopraan. Zijn muzikale studie begon hij als violist aan het Utrechts Conservatorium, waarna hij zang is gaan studeren aan het Sweelinck Conservatorium bij Max van Egmond, waar hij ook zijn solisten diploma behaalde.

Zijn internationale carrière begon in 1981 bij Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale onder leiding van Philippe Herreweghe, waarmee hij voornamelijk werken van Johann Sebastian Bach interpreteerde evenals Henry Du MontMarc-Antoine CharpentierJean-Baptiste LullyHeinrich Schütz en Jean Gilles.

Het tweede deel van zijn carrière bestond uit de integrale opnames van de cantates van Bach met het Bach Collegium Japan, onder leiding van Masaaki Suzuki.

Van 1991 tot 2000 was Peter Kooij ook actief als docent zang aan het Conservatorium van Amsterdam.

In 2002 richtte hij samen met Monika FrimmerChrista Bonhoff en Dantes Diwiak het kwartet Tanto Canto op dat zelden opgevoerde stukken a capella maar ook met begeleiding van piano of ensemble uitvoert. In 2005 nam het kwartet het Augsburger Tafel-Confect van de componisten Valentin Rathgeber en Johann Caspar Seyfert onder leiding van Jürgen Sonnentheil. In 2016 wint hij de Bachmedaille van de stad Leipzig.

Kooij is als docent verbonden aan de Tokyo University of Fine Arts and Music (sinds 2000), het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (sinds 2005) en de Hochschule für Künste in Bremen (sinds 2013). Verder geeft hij regelmatig masterclasses in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, België, Finland en Japan.[

(Visited 102 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *