Dit jaar géén Polderdag Rhoon

Vanaf 2007 wordt er door een werkgroep betrokken bewoners een Polderdag Rhoon georganiseerd om bewoners uit de dorpen en regio te laten zien wat er allemaal in de polders te beleven is. Waarbij op de vrijdag vóór de Polderdag er een “Scholendag” is waarop scholen de deelnemende bedrijven en instellingen kunnen bezoeken om het “boerenleven” te ervaren. Met de nadruk op de agrarische sector en hoe het dagelijks eten gemaakt en in de markt gezet wordt in al zijn verschillende vormen. Om de burger (uit dorp en stad) en het platteland met elkaar te verbinden en te laten zien wat daar allemaal bij komt kijken. Diversiteit aan teelten en gewassen, veehouderij, zorg voor het landschap en de natuur – kortom alles wat leeft, groeit en bloeit in de polders rond Rhoon.  

Belemmeringen Polderdag 

We zien nu een kentering. Er is voor boeren steeds minder ruimte en daardoor voor een Polderdag ook. De boeren worden gedwongen hun bedrijf te verkopen aan de Provincie die heel andere plannen heeft daarmee. De bedrijfsgebouwen worden afgebroken en een aantal van hen stopt met de uitoefening van het boerenbedrijf of gaat daar binnenkort mee stoppen hier in de polder. Allemaal boeren die geen toekomstperspectief meer hebben, en ook geen rol meer kunnen spelen bij de Scholendag/Polderdag.  

Verder worden er ook aan opzet en uitvoering beperkingen opgelegd. Waar we vroeger een wandeling konden maken over de akkers in de Zegen- en Portlandpolder is dat nu tot 1 augustus verboden gebied vanwege het verlengde broedseizoen. Ook dat haalt een stuk van de charme en beleving van de polders, door iedereen zo gewaardeerd, er af.  

Open Monumentendag 

Als VVPA maken we ons hier grote zorgen over. Maar we willen onze 600 jaar oude polders met de nog resterende boerderijen, ruïnes en gebouwen wel als een historisch Monument zien en laten zien. Vandaar dat we tijdens de Open Monumentendag op 14 september een route zullen uitzetten langs alle bijzondere en oude gebouwen in Albrandswaard. Van al deze oude gebouwen zullen we een korte beschrijving maken met de wetenswaardigheden die je met de fiets of lopend met een plattegrond kunt gaan bekijken. Een samenwerking tussen de Monumentendag commissie en de VVPA waarbij we uit beider archieven zullen putten om u van een dag historisch cultuurlandschap in de breedste zin van het woord te laten genieten.  

Voor het complete verhaal en de achtergronden zie onze website

(Visited 51 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *