Diervriendelijke bermen in Albrandswaard


ALBRANDSWAARD – Wethouder Martijn Heezen onthulde dinsdag 4 juni een bord aan de Statio in Poortugaal en een aan de Dorpsdijk in Rhoon om aan te geven dat de gemeente ecologisch vriendelijke bermen maakt. Voor insecten en andere kleine dieren is het goed toeven in deze bermen.

Albrandswaard gaat bloembollenmengels aanplanten in de bermen aan de Statio in Poortugaal en aan de Dorpsdijk in Rhoon. Daarnaast wordt er een diervriendelijk maaibeleid toegepast. Dit betekent dat er maar twee keer per jaar wordt gemaaid. Zo krijgen de dieren rust. Het maaisel blijft vier tot acht dagen liggen, zodat insecten beschut zijn, zich kunnen voortplanten en zaadjes op de grond kunnen vallen.


De meeste insecten leven het liefst op beschutte plekken, zoals hoog gras of tussen takjes en bladeren, die van bomen zijn gevallen. Wanneer er intensief wordt gemaaid en geruimd, krijgen de insecten geen kans.Ook wordt steeds vaker bloeiende beplanting in tuinen vervangen door tegels, terwijl insecten de bloeiers juist nodig hebben om te overleven.
,,Wij hopen dat we op deze manier weer meer insecten, zoals bijen en vlinders, gaan zien”, aldus wethouder Martijn Heezen. ,,Deze kleine diertjes zijn erg nuttig voor de natuur.” Insecten zorgen bijvoorbeeld voor de bevruchting van bloemen en ze ruimen verrot voedsel en karkassen in de natuur op. Heezen hoopt dan ook dat er in de toekomst nog meer ecologische bermen komen in Albrandswaard.

(Visited 281 times, 1 visits today)