December ook voor inbrekers feestmaand

In deze bijzondere tijden verwachten meer mensen thuis te zijn met de feestdagen dan in voorgaan­de jaren. En uitjes naar bijvoorbeeld kerstmarkten of wintersportplaatsen worden nu niet gemaakt. Bovendien wordt er veel meer thuis gewerkt. Inbrekers hebben daarom, zo lijkt het, minder kans om rustig hun gang te gaan bij een inbraak. De voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie, Coen Staal, denkt echter dat we ons niet rijk moeten rekenen want een kwart van de respondenten uit het onderzoek*) geeft aan toch niet thuis te zijn tijdens de feestdagen: “Juist als meer huizen bewoond zijn, vallen de lege huizen extra op. Inbrekers zijn altijd op zoek naar de zogenaamde ‘makkelijke prooien’, dat zijn woningen waar overduidelijk geen mensen in aanwezig zijn én waar je niet heel veel moeite hoeft te doen om in te breken.”

“De allerbeste manier om inbrekers jouw woning voorbij te laten gaan, is zorgen voor goede sloten. Uit onze onderzoeken blijkt dat mensen, vaak ten onrechte, denken dat een stevig slot wel voldoende zal zijn om een inbraak te voorkomen en dat hun sloten wel oké zijn. In zeker 30 tot 40% blijkt dat echter niet het geval te zijn. Ik wil mensen dan ook op het hart drukken eens goed naar de sloten van hun deuren en ramen te kijken. Maar waar let je op als je geen sleutelspecialist bent? Daarvoor ga je online op zoek naar tips en adviezen over betere beveiliging van alle soorten deuren of ramen. Die vind je eenvoudig op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl”, aldus Staal.

Met al die duidelijke tips, waar je op moet letten en wat je moet opmeten, is deze merk-onafhankelijke website nuttig. Wat ook handig is, is dat je door het ingeven van je postcode kan opvragen welke DHZ-zaken, bouwmarkten en ijzerwarenspeciaalzaken in je directe omgeving beveiligings­producten verkopen en zo nodig komen monteren.

Houd er rekening mee dat de meeste inbraken tijdens de feestdagen tussen 5 uur ’s middags en 10 uur ’s avonds worden gepleegd. Maar inbrekers gaan ook nog vaak genoeg ‘gewoon’ in de nachtelijke uren op pad. Ze checken je deurbeslag, je sloten en hoe je raam is afgesloten. In enkele minuten beslissen ze of ze hier eenvoudig binnen kunnen komen en gaan aan de slag in de wetenschap, dat je op deze dagen wel eens lang zou kunnen wegblijven. Je komt thuis en werkelijk àlles in je woonkamer, en zeker ook je slaapkamer is overhoop gehaald. Alles van enige waarde ben je dan kwijt.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *