Cultuursector maakt statement

‘Geen applaus is ooit hetzelfde. Geen lach is gelijk. De zin die elke avond dezelfde woorden bevat, wordt geen twee keer eender uitgesproken. Precies dat maakt een lege zaal zo magisch. Want kijk naar een lege zaal, en je droomt haar vol. Een lege zaal herbergt, net als een leeg voetbalveld, een belofte.’

Wat begon als een hoopvolle tekst van cabaretier Jan Beuving werd al snel omarmd door de gehele culturele sector en groeide uit tot een poëtisch statement. Een cadeau aan alle mensen die theater een warm hart toedragen.

De deuren zijn al maanden op slot, of hoogstens op een kiertje geopend. De zalen zwijgen. Maar hoe langer een zaal leeg staat, hoe groter de belofte wordt die in haar woont. Straks, als de theaters weer mogen, dan wordt alles ingelost. De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol. 

Het kunstwerk, bestaande uit een column en een video, gaat over de belofte van een lege zaal, waarin de magie van wat straks weer kan en mag sluimert.

Ruim 400 theaters, podia, producenten, impresariaten, academies, sectorinstellingen, festivals, koren, orkesten, ensembles, dans- & theatergezelschappen kijken reikhalzend uit naar dat moment.

Hans van Manen (dans), Peter Pannekoek (cabaret), Soumaya Ahouaoui (toneel), Jaap van Zweden (muziek) en Simone Kleinsma (musical) spraken deze op tekst gezette hoop uit.  Verder werd er samen gewerkt met danser Uri Eugenio (LeineRoebana) en een viertal pianisten: Hannes Minnaar, Yang Yang Cai, Helena Basilova en Iris Hond. Zij spelen op 4 vleugels een deel uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Regisseur van de video is Katja Akkerman.

De sector belooft alvast 400 kaarten voor de bezoekers te reserveren. Als straks de deuren weer helemaal open gaan, maakt het publiek kans om 2 kaarten voor een voorstelling of concert te winnen. In een volle zaal, waarmee de belofte werkelijkheid wordt.

‘’Wij zijn klaar om te spelen.

wij wachten – met u – op de rook.’’

Kijk voor meer informatie, de column, video en winactie op www.droom-mee.nl

(Visited 41 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.