Corona houdt Albrandswaarders thuis

Sinds de corona crisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede corona-golf in Zuid-Holland en Albrandswaard, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zien we fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek hieronder zien we de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Zuid-Holland.

Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Zuid-Holland nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 26,0%. De grootste daling was zichtbaar op 18 oktober (-38,0%).

Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Zuid-Holland daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 7,0%. De grootste daling noteren we op 18 oktober (-13,0%).

We reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Zuid-Holland daalde in oktober gemiddeld met 44,0%. Op 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-53,0%).

Nu we steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40%). Ook in Zuid-Holland nam het werkverkeer af, gemiddeld met 26,0%. 19 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-48,0%).

Tijdens de tweede corona-golf brengen we met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Zuid-Holland nam dit in oktober gemiddeld toe met 10,0%.

Ook in de gemeente Albrandswaard zien we grote veranderingen in de mobiliteit. In de grafiek hieronder zien we dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was.

(Visited 169 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *