Campagne Fietsverlichting AAN gestart

In heel Nederland is de campagne Fietsverlichting AAN gestart. Belangrijk, want met goede verlichting neemt het risico dat je wordt aangereden te worden in het donker met maar liefst 20%
af. Zeker nu de wintertijd is ingegaan is het langer donker. Daarom vragen de samenwerkende overheden en maatschappelijke organisaties juist vanaf vandaag aandacht voor goede fietsverlichting. De startdag van de campagne is omgedoopt tot AANdag.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn. Dit is niet alleen voor de fietsers zelf belangrijk, maar meer nog voor automobilisten die een fietser onbedoeld over het hoofd kunnen zien. Gelukkig bleek uit een peiling onder ruim 17.000 fietsers van december 2019/januari 2021, dat bijna driekwart van de fietsers voor- en achterlicht voerde. Dat waren er meer dan twee jaar tevoren. Nog steeds een kwart van de fietsers fietste bij de peiling niet of onvoldoende verlicht. In de grote steden ligt dit percentage nog hoger.
Van de ruim 1.000 fietsers uit een vandaag gepubliceerd onderzoek gaf 82% aan in het donker altijd met de fietsverlichting aan te fietsen.

“Uit dit en eerder onderzoek blijkt dat de meeste fietsers gewoon vergeten om hun licht aan te doen. Bij anderen is het kapot. Daarom werken we samen met fietsenmakers: die kunnen dat licht dan direct repareren en de fietsers kunnen daarna weer veilig door”, aldus Astrid Homan, programma manager Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland.

De komende maanden wordt er in veel Zuid-Hollandse gemeenten aandacht besteed aan deze campagne, met inzet van onder meer campagneteams en fietsenmakers. Tijdens de estafette organiseren het ROV Zuid-Holland en de regio’s op een groot aantal maandagen een actie in telkens een andere regio. De acties vinden plaats bij scholen, stations en in samenwerking met sportverenigingen.
Als organisaties een actie willen organiseren met het ROV samen, kunnen ze dit laten weten via meedoen@maakeenpuntvannul.nl. We kijken graag naar de mogelijkheden.

De campagne Fietsverlichting AAN maakt onderdeel uit van de aanpak “Maak een punt van nul” Met deze aanpak doen de partners een appel op alle weggebruikers, organisaties, scholen, instellingen en bedrijven, om zo verkeersveilig gedrag tot norm te maken in Zuid-Holland.

Als fietser moet je in het donker en overdag bij slecht zicht een wit voorlicht en rood achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook lampjes gebruiken die je vastmaakt aan je fiets of aan je kleding. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *