Burgemeester reikt koninklijke onderscheiding uit aan Hans Smit

Albrandswaard. – Burgemeester Jolanda de Witte heeft zaterdag 13 juni om 12.30 uur ingebeld op de online vergadering van de Vereniging Onbeperkt Lezen. Zij deed dit om de scheidend voorzitter van de vereniging, de heer Hans Smit uit Rhoon, namens de koning te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In de loop van de komende dagen overhandigt de burgemeester de versierselen persoonlijk aan de 72-jarige heer Smit. De aangepaste uitreiking heeft alles te maken met de huidige coronamaatregelen.

De heer Hans Smit, geboren in Soerabaja Indonesië, zet zich al bijna vijftig jaar vrijwillig in voor mensen met een visuele beperking. Hij is blind en weet dus als geen ander welke hindernissen een visuele beperking met zich meebrengen. Sinds 1971 heeft de heer Smit zich achtereenvolgens vrijwillig ingespannen voor de Oogvereniging, de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk en het audiotijdschrift Synopsis. Tot 2016 heeft Hans Smit gewerkt als jurist bij het Ministerie van Milieu en Infrastructuur, het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De afgelopen tien jaar was de heer Smit voorzitter van de Vereniging Onbeperkt Lezen. Deze functie legt hij per 13 juni 2020 neer. De heer Smit vindt het enorm belangrijk dat iedereen met plezier moet kunnen lezen. Hij is dan ook een voorvechter van het recht om in braille te kunnen lezen en pleitbezorger van het belang van een goede dienstverlening van lectuur en informatie in braille, waarbij de wens van de lezer centraal staat. Daarnaast komt hij op voor de belangen van braillelezers en voor de invloed die zij moeten hebben op de leesvoorziening, het collectiebeleid en de vrije keuze in het aanvragen van boektitels.

“Vrijwilligers zijn in onze samenleving onmisbaar. De heer Smit heeft de mensen met wie hij heeft samengewerkt geïnspireerd met zijn tomeloze inzet en aanstekende enthousiasme. Met zijn inzet als vrijwilliger de afgelopen bijna vijftig jaar heeft hij veel betekent voor het welzijn van andere mensen met een visuele beperking”, aldus burgemeester De Witte.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *