Boek over “verbonden op afstand” in Corona tijd

In maart 2020 gingen de deuren van de verpleeghuizen dicht.

Het bezoek moest op afstand blijven. Ook de nabijheid van verzorgend personeel werd beperkt door het dragen van mondkapjes. Het virus kwam echter wel dichtbij, de verpleeghuizen werden zwaar getroffen. Menselijk contact was alleen nog totaal ingepakt mogelijk. Er kwam letterlijk en figuurlijk een grote afstand. Toch bleken we – op afstand – verbonden te kunnen zijn en blijven.

Geestelijk verzorgers presenteren hun ervaringen en leerpunten over het werk in het verpleeghuis tijdens coronacrisis. Marijke Verzendaal is werkzaam als geestelijk verzorger in Breede Vliet te Hoogvliet en Anja Bruijkers werkt als geestelijk verzorger in verpleeghuis De Blije Borgh te Hendrik-Ido-Ambacht. Beiden werken ook als geestelijk verzorger in de eerste lijn (in de wijken). Allebei hebben ze hun ervaringen van de afgelopen anderhalf jaar vastgelegd in korte verhalen. Die geven stem aan hen die tijdens de crisis geen stem hadden.

Zij schrijven over ouderen die in eenzaamheid sterven en families die op afstand moeten blijven. Maar ook over houvast, hoop en handvatten in een tijd van machteloosheid. Ze zoeken naar nieuwe wegen om op afstand toch verbonden te kunnen zijn. De schrijvers verhalen over wat ze meemaken en leggen vast hoe ze troost kunnen bieden in onmogelijke situaties: door een handtasje, een favoriet parfum, een Paaslied dat op het sterfbed zachtjes meegezongen wordt, een herdenkingsfilm en een herdenkingsplek. Er wordt gezocht naar de oude en vooral nieuwe rituelen die afstanden overbruggen en families troosten. De verhalen van deze geestelijk verzorgers zijn gebundeld in het boek ‘Verbonden op afstand’, als een ode aan hen die stierven, als een handvat in tijden van crisis en als levenslessen voor ieder die met en voor ouderen werkt.

De presentatie van het boek zal plaats vinden op maandag 21 juni in “De Open Hof” te Hendrik Ido Ambacht. Tijdens de presentatie zal Leo Fijen, directeur van uitgeverij Adveniat spreken. Ook Nico van der Leer, geestelijk verzorger en specialist zingeving, zal spreken over de betekenis van zinvolle zorg. Anja en Marijke zullen een tweetal verhalen uit de bundel voorlezen. Na afloop is er gelegenheid om het boek te kopen.

uDoor de RIVM maatregelen kunnen er maar beperkt aantal mensen aanwezig zijn.
De presentatie live of achteraf te volgen via
https://www.deopenhof-hia.nl/meeluisteren-met-kerkdienst/

(Visited 88 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *