Albrandswaard schort voorbereiding noodopvang asielzoekers op

De gemeente Albrandswaard schort de medewerking aan de acute noodopvang van asielzoekers op. De aanwijzing door het Rijk blijkt geen verplichting te zijn.

Dat heeft burgemeester Jolanda de Witte per brief aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond laten weten.

Met dit besluit is ook de aanwijzing van de parkeerplaats De Rode Boog aan de Zevenmeet in Rhoon als opvanglocatie ingetrokken, in afwachting van nadere besluitvorming.

Volgens de gemeente is er geen juridische basis voor de aanwijzing aan de regio Rotterdam voor het opvangen van 500 vluchtelingen door middel van noodopvang. Al eerder uitte de burgemeester haar twijfels over de juridische onderbouwing van zo’n aanwijzing. Desondanks kreeg de gemeente te horen dat het organiseren van noodopvang verplicht was.

Dringend verzoek

Op 10 januari 2022 zijn Tweede Kamervragen beantwoord over de genoemde aanwijzing aan gemeenten. Uit deze beantwoording blijkt dat de aanwijzing aan gemeenten geen verplichting is, maar gezien moet worden als een ‘dringend verzoek’. Letterlijk staat in de beantwoording kamervragen: “Het betreft geen aanwijzing in juridische zin en de brieven hebben dan ook geen publiekrechtelijk rechtsgevolg”.

Het is volgens burgemeester De Witte nu aan het college respectievelijk de gemeenteraad om medewerking te verlenen aan het ‘dringende verzoek’. “Wij begrijpen heel goed dat aan de acute noodopvang van asielzoekers nog steeds grote behoefte is. Ik beraad mij met het college over de wijze waarop wij omgaan met het dringende verzoek tot acute noodopvang van asielzoekers in Albrandswaard en de besluitvorming hieromtrent”, aldus de burgemeester in haar brief aan de Veiligheidsregio.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *