Albrandswaard krijgt in 2025 meer dan 6,1 miljoen euro van het Rijk voor bijstandsuitkeringen, een stijging van 136.000 euro ten opzichte van dit jaar en 23.000 euro boven de verwachte toekenning. Hoe werkt deze verdeling en wat zijn de gevolgen?
1. Wie komt er in aanmerking voor een bijstandsuitkering in Albrandswaard?
De bijstandsuitkering is bedoeld voor inwoners die niet genoeg inkomen of vermogen hebben en geen recht hebben op andere uitkeringen, zoals de WW. De gemeente bepaalt wie bijstand ontvangt en hoeveel, gefinancierd door het Rijk. In mei 2024 ontvingen 290 inwoners in Albrandswaard een bijstandsuitkering, hetzelfde aantal als in mei 2023.
2. Hoeveel geld ontvangt de gemeente en hoe wordt dit bedrag bepaald?
In 2025 krijgt Albrandswaard ruim 6,1 miljoen euro voor de bijstand, ofwel 232 euro per inwoner. Dat ligt onder het landelijke gemiddelde omdat het percentage bijstandsgerechtigden hier lager is. Het Rijk baseert de toekenning deels op het aantal uitkeringen in voorgaande jaren en deels op een voorspellingsmodel dat rekening houdt met factoren als leeftijd, herkomst en zorggebruik.
3. Waarom krijgt Albrandswaard meer geld voor de bijstand in 2025?
De extra 136.000 euro is deels toe te schrijven aan een algemene verhoging van het rijksbudget voor de bijstand. Albrandswaard zou hierdoor al 113.000 euro extra ontvangen, met een aanvullende 23.000 euro door herverdelingseffecten.
4. Wat als de gemeente meer uitgeeft aan bijstand dan ze ontvangt?
Als een gemeente meer bijstand verstrekt dan de rijksbijdrage dekt, moet zij het verschil aanvullen uit eigen middelen. Gemeenten die jaar na jaar meer dan 7,5 procent boven hun budget uitkomen, kunnen om extra compensatie vragen. Deze marge stimuleert gemeenten om bijstandsontvangers zo veel mogelijk te ondersteunen in hun zoektocht naar werk.
5. Wat gebeurt er met het geld als een gemeente onder het bijstandsbudget blijft?
Geld dat overblijft, mag de gemeente naar eigen inzicht besteden. Toch vormt een tekort een uitdaging, vooral omdat de algemene bijdrage van het Rijk al jaren achterblijft bij de gemeentelijke uitgaven. De verwachte verlaging van deze algemene bijdrage in 2026 heeft wethouders in heel Nederland aangespoord tot actie om het gemeentelijk begrotingsprobleem aan te kaarten.