Albrandswaard loopt achter bij opkrabbelende woningprijzen: huis goedkoper dan jaar geleden

De woningprijzen in Albrandswaard zijn het afgelopen jaar met 12,7 procent gedaald, tot 446.000 euro. Dit meldt het Algemeen Dagblad. Dat is tegen de landelijke trend in. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. In heel Nederland lagen de huizenprijzen in de laatste drie maanden van het jaar 1,7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2022.

In Zuid-Holland als geheel zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven, op gemiddeld 415.912euro.

Foto: @RTV Albrandswaard

Starters in Albrandswaard

Terwijl de prijzen landelijk stijgen, loopt de woningmarkt als geheel compleet vast, concludeert het Kadaster, nadat makelaarsvereniging NVM eerder al hetzelfde meldde. Het aantal transacties daalt, en dat komt vooral omdat mensen die een koophuis hebben zijn gestopt met verhuizen. Ondertussen zijn er juist meer mensen die een eerste huis kopen dan een jaar geleden. Vooral in de grote steden profiteren die volop van particuliere verhuurders die hun huizen in de verkoop doen. In Albrandswaard ging de afgelopen drie maanden 38 procent van alle verkochte woningen naar een starter, minder dan het landelijk gemiddelde van 43 procent.

Dat doorstromers de woningmarkt massaal links laten liggen, komt omdat de hypotheekrente het afgelopen jaar flink is gestegen. Zeker voor huiseigenaren die hun lage rente van een paar jaar geleden niet kunnen meeverhuizen naar een nieuw onderkomen, wordt verhuizen een dure aangelegenheid. Bovendien, stelt het Kadaster, is er maar weinig geschikt aanbod voor doorstromers. Voor starters spelen die problemen een stuk minder: lonen van jongeren zijn het afgelopen jaar relatief harder gestegen, en ten opzichte van een huurhuis zijn veel koopwoningen nog altijd goedkoper

(Visited 404 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *