30 Jaar Professor Plons

De kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons van het Maritiem Museum Rotterdam bestaat dertig jaar. Dit jubileum wordt in de herfstvakantie uitgebreid gevierd. Honderdduizenden kinderen bezochten de expositie de afgelopen decennia en maakten spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. In de “speelhaven” zijn miljoenen containers geladen, gelost en gescand, liters Maaswater zijn door de blusboot gebruikt en duizenden vissen zijn door de kinderen gevangen vanaf de ‘Zuipschuit’. Om de verjaardag van Professor Plons te vieren, is er een speciaal magazine uitgebracht, geschreven door educator en schrijver Robert van Herk. Acteur en muzikant Joris Lutz leest er uit voor.

Van 16 t/m 23 oktober is het feest in het Maritiem Museum Rotterdam en de haven van Professor Plons. Jong en oud zijn van harte welkom om, samen met de professor en zijn vrienden, het dertig jarig bestaan van de kinder-doe-expo te vieren. Speciaal voor dit jubileum is het verjaardagsmagazine ‘Professor Plons viert een feestje’ uitgebracht met een nieuw verhaal, geschreven door educator en schrijver Robert van Herk. Waar is Professor Plons geboren en waar ging hij op school? En wat deed hij eigenlijk voordat hij bij het museum kwam werken? Het magazine is heerlijk leesvoer voor alle Professor Plons-fans.

Het Maritiem Museum opende dertig jaar geleden de eerste versie van ‘Professor Plons’, een tentoonstellingsconcept waarbij kinderen spelenderwijs leren met volop ruimte voor beleving, fantasie, spel en interactie. Destijds was dit een noviteit in de Nederlandse museumwereld. Professor Plons is vier keer geheel vernieuwd, maar het speelse concept is altijd gebleven. In 2023 hoopt het museum een vijfde versie te presenteren. Sinds de opening van de expo in 1991 hebben honderdduizenden kinderen er de maritieme wereld ontdekt. Daar is het Maritiem Museum bijzonder trots op!

Op zondag 17 oktober leest acteur en zanger Joris Lutz om 13:00 en 15:00 uur voor uit het verjaardagsmagazine ‘Professor Plons viert een feestje’, waarin het leven van Professor Plons beschreven wordt. Bij Joris Lutz is het natuurlijk nooit alleen maar stilletjes luisteren, een beetje meedoen hoort er ook bij.

Tijdens zijn reizen komt Professor Plons van alles tegen en hoort hij vele verhalen, maar ook liederen waarin bijvoorbeeld zeemeerminnen en piraten bezongen worden. Op vrijdag 22 oktober om 13:00 en 14:30 uur kunnen kinderen deze liederen leren in een zang- en muziekworkshop, begeleid door docenten van de SKVR. Natuurlijk wordt de workshop afgesloten met een prachtig concert, gezongen en gespeeld door de kinderen.

In dertig jaar tijd werd Professor Plons een bekende Rotterdammer. Door zijn tentoonstelling fantaseerden kinderen over op wereldreis gaan met een schip, net als hij. In de “speelhaven” werden miljoenen containers geladen, gelost en gescand, liters Maaswater zijn door de blusboot gebruikt en duizenden vissen zijn gevangen vanaf de ‘Zuipschuit’. Maar ook de vrienden van Professor Plons leerden de jonge bezoekers van alles. Zo ervoeren kinderen, hoe het is om te zeilen met zijn vriendin Sai Ling en van Mecha Mo leerden ze dat met technische en vernuftige oplossingen bijna alles te maken is. Medewerkers van het museum moeten regelmatig op zoek naar een verstekeling in de tentoonstelling, die niet mee naar huis wil. Niet voor niets hebben onze bezoekers mooie herinneringen aan hun bezoek aan Professor Plons.

Dankzij de Professor Plons’ Spetterclub leeft de wereld van Professor Plons door na het museumbezoek. De Spetterclub heeft ruim 7.000 leden van 4 t/m 12 jaar. Deze jonge fans krijgen een welkomstcadeau na aanmelding, ontvangen regelmatig digitale flessenpost van de professor en genieten met hun persoonlijke clubpas van voordelen.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *