10 september Open Monumentendag Kasteel van Rhoon

Elk jaar in het tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2023 is Levend erfgoed. Ontdek tijdens de rondleiding plekken van het kasteel waar je normaal niet zo snel komt of laat je verrassen door diverse activiteiten rond het thema Levend erfgoed.

Op het programma van zondag 10 september staan deze dag 2 rondleidingen te weten om 11:00 uuren om 14:00 uur. Per rondleiding kunnen maximaal 60 personen (met 3 gidsen à 20 p.p.g.) mee – -hiervoor kun u zich inschrijven via de website van Open Monumentendag bit.ly/rlkvr2023 waar u in de rechterkolom bij “reserveren” kunt inschrijven. Zelfstandig kijken kan natuurlijk ook. In de belangrijkste zalen zijn deskundige gidsen aanwezig,, maar u kunt zich ook laten informeren via een QR-code. In iedere zaal ligt een QR -code zodat via de mobiele telefoon een rondleiding met uitleg door het kasteel gemaakt kan worden.

Foto: Stichting Kasteel van Rhoon

De algemene informatie over Het Kasteel van Rhoon vind je onder deze link bit.ly/omdkvr2023. Naast de rondleiding, waar de gidsen vertellen over de historie en cultuur van het Kasteel, kunnen de aanwezigen ook een bezoek brengen aan de expositie op de Klokkezolder van Koert Dekker en Aloysius van Druten

Indische dansgroep Aniadi Art

Foto: via Stichting Kasteel van Rhoon

Exotische klanken zijn er ook te horen in het kasteel. Eeuwenlang hebben eigenaren van het Kasteel van Rhoon met schepen van de VOC, de WIC en met schepen van de eigen rederij producten uit Azië vervoerd en verhandeld. Velen daarvan kwamen in Holland terecht zoals specerijen, hardhout, tabak en bedrukte stoffen. Zo vergaarden zij hun fortuin en konden het kasteel hierdoor verfraaien o.a. met een nieuwe witte voorgevel en door de inrichting van een zaal in Empirestijl.

Door politieke ontwikkelingen zijn eeuwen later bewoners uit Azië, o.a. uit Nederlands-Indië, naar Nederland gekomen. Zij brachten hun cultuur mee naar de lage landen: hun muziek, dans, voedsel en gebruiken. Dit alles werd doorgegeven van generatie op generatie:’ levend erfgoed’! Daarom is gekozen om op Open Monumentendag op het kasteel een dansgroep uit te nodigen om op te treden die dit erfgoed wil uitdragen en verbinding wil leggen met het heden.

Om 13:30 uur en om 15:00 uur staan twee optredens van Anidia Art gepland.

Aniadi art dansgroep en stichting heeft als doel om de Aziatische danscultuur te bekend te maken en te verspreiden in Nederland. Ze nemen u graag mee in een reis vol met dans dwars door Azië. Culturen en ook dansen in Azië zijn sterk met elkaar verbonden in verschillende delen van Azië en dit laten ze graag zien in hun optredens. Dit doen ze door traditionele dans met modern dans te mixen een ook stijlen van verschillende landen te mixen in een optreden. Een ware reis door Azië! Ga je mee op reis? Zie ook hier: https://www.youtube.com/watch?v=JrxyYUMh1sQ

Rondleidingen Kasteelbos

Ook de tuinen en het achterbos kunnen onder leiding met gidsen van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) worden bezocht deze zondag. Om 12:30 uur neemt gids Maarten Dijksman je mee naar buiten en om 15:30 doet Netty Wermeester hetzelfde en vertelt alles over wat daar groeit en bloeit, inclusief de insecten en andere dieren

Let wel: Op de Open Monumentendag is het Kasteel alleen geopend op zondag 10 september, eenaantal andere locaties binnen de gemeente Albrandswaard zijn op zaterdag 9 september geopend als deelnemer.

Programma samengevat:

11 uur Rondleiding kasteel
12:30 uur Rondleiding door de kasteeltuinen door Maarte
14 – 17 uur expositie op de klokkenzolder (Koert Dekker & Aloysius vanDruten)
15 – 15:30 uur Optreden Aniadi Art dansgroep
15:30 uur Rondleiding door de kasteeltuinen door Netty Wermeester (ZHL)
17 uur Einde dag

(Visited 98 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *